top of page

Wat is een feedbackcultuur?

Betekenis feedbackcultuur

Bij veel organisaties staat het creëren van een feedbackcultuur hoog op de wensenlijst van de HR-afdeling. In een open feedbackcultuur voelen medewerkers zich vrij om continu feedback te vragen en geven, én doen zij dit ook daadwerkelijk. Feedback is namelijk het kloppende hart van iedere organisatie. De continue terugkoppeling in een feedbackcultuur zorgt ervoor dat medewerkers steeds een beetje beter worden. Toch wordt het vaak nog te weinig gevraagd en gegeven. Vaak slechts één keer per jaar tijdens het beoordelingsgesprek. Medewerkers vinden het spannend om collega’s feedback te geven. Vaak zó spannend, dat zij feedback liever achterwege laten. Een gemiste kans. Het hebben van een feedbackcultuur kan namelijk een flinke boost geven aan de groei en ontwikkeling van medewerkers, teams en organisaties. Als medewerkers bewust bezig zijn met hun ontwikkeling, is continue terugkoppeling maar al te belangrijk. Of het nu gaat om de strategie of om terugkoppeling op individueel niveau. Je wil uiteindelijk dat mensen zich vrij voelen om feedback te vragen, geven en ontvangen, om zo een feedbackcultuur te creëren.

Waarom een feedbackcultuur creëren?

De afgelopen jaren zijn organisaties zich steeds anders gaan organiseren. De hiërarchie binnen organisaties verdwijnt steeds meer. De klassieke ‘hark’ waarbij er top-down wordt gestuurd is verleden tijd en er wordt steeds meer gewerkt in zelfsturende teams. In de toekomst gaan we er zelfs steeds meer naartoe dat we werken in een netwerk van teams. Eén team werkt daarbij aan een gezamenlijk project (bijvoorbeeld een bepaalde klant) met een gezamenlijke doelstelling. Om op deze manier te kunnen werken is het belangrijk dat er een feedbackcultuur is waarin medewerkers elkaar continu feedback geven om samen beter te worden. Door elkaar continu feedback te geven krijgen medewerkers inzicht in de dingen die niet goed gaan én die wel goed gaan. Dat zorgt ervoor dat je samen veel sneller in kan spelen op innovaties en dus harder kan groeien als organisatie.

 

Hoe creëer je een feedbackcultuur?

De verandering naar een open feedbackcultuur is niet zomaar een verandering. Als organisatie kom je ergens vandaan en wil je nieuw gedrag gaan aanmeten bij je medewerkers, en nieuw gedrag aanmeten is niet altijd even makkelijk. Voordat je aan de verandering naar een feedbackcultuur gaat beginnen is het belangrijk om een aantal zaken scherp te hebben:

 

1. Feedback is geen doel op zich

Het creëren van een open feedbackcultuur heeft een grotere kans van slagen wanneer je medewerkers leert hoe zij feedback moeten vragen in plaats van hoe zij feedback moeten geven. Door medewerkers feedback te laten vragen hebben zij het zelf in de hand. Ze kunnen zelf bepalen wanneer zij feedback vragen en waarop zij feedback vragen. Het komt dus altijd op een goed moment, wat bij het geven van feedback niet altijd zo is. Daarnaast zorgt het vragen van feedback voor meer betrokkenheid. Je vraagt namelijk naar de mening van de ander en toont daarmee interesse. 

 

2. Veiligheid en vertrouwen is de basis van een sterke feedbackcultuur

Veiligheid en vertrouwen zijn de belangrijkste voorwaarden van feedback. Voel jij je veilig bij collega’s? Dan kan je feedback goed ontvangen en voel je je vrijer om oprechte feedback te geven. Leer elkaar eerst goed kennen voordat je aan de slag gaat met feedback. Daarnaast is het belangrijk om managers het goede voorbeeld te geven. Stel jezelf als manager kwetsbaar, open en transparant op, zo zullen medewerkers dit ook sneller doen.

3. Zorg voor een gezamenlijk doel

Wil je een goede feedbackcultuur neerzetten? Dan is het enorm belangrijk dat je samen werkt naar een gezamenlijk doel. Op het moment dat je dit centraal stelt, kan je makkelijker reflecteren en wordt de feedback concreter en minder persoonlijk.

4. HR is faciliterend

Zowel in het bouwen aan een feedbackcultuur als in het begeleiden van medewerkers en managers is HR faciliterend. Aan de organisatie de taak om HR toe te rusten met alles wat zij nodig hebben om deze open feedbackcultuur neer te zetten. 

 

5. Geef medewerkers verantwoordelijkheid en eigenaarschap

Geef medewerkers de verantwoordelijkheid over hun eigen ontwikkeling. Dat wil niet zeggen dat ze meteen alles kunnen, zorg ervoor dat je als HR en manager helpt en faciliteert. Door medewerkers de verantwoordelijkheid te geven, geef je ze vertrouwen en zet je ze in hun kracht. Zo wordt het makkelijker om te bouwen aan een open feedbackcultuur.

 

6. Neem de tijd voor het creëren van een feedbackcultuur.

Een verandering kost tijd. Zo ook de verandering naar een feedbackcultuur. We weten allemaal dat het niet makkelijk is om nieuwe gewoontes aan te leren. Geef jezelf de tijd en leg jezelf niet op om snel grote resultaten te boeken.

werkboek feedback12.png

Stap voor stap bouwen aan een feedbackcultuur

In dit werkboek helpen we je stap voor stap naar een feedbackcultuur.

Hoe zet je een feedback app in ter ondersteuning van een feedbackcultuur?

Voor iedere wendbare organisatie is het belangrijk dat een feedbackcultuur wordt ondersteund met een goede feedback tool. Vooral voor de jongere generaties is dit een absolute must. Zij zijn opgegroeid met technologie en weten als geen ander hoe ze hiermee om moeten gaan. De borging in een tool zorgt ervoor dat het proces van feedback vragen en complimenten geven een stuk laagdrempeliger wordt en je makkelijker kan bouwen aan een open feedbackcultuur. Maar waar moet je rekening houden bij het kiezen van een tool?

  • Organisaties zijn continu in beweging. Het is fijn als je in de tool zelf aanpassingen kan doen, dit bespaart heel veel tijd.

  • Medewerkers moeten uiteindelijk het meest werken in de tool. Kies een tool die voor hen is gemaakt en gebruiksvriendelijk is.

  • Een tool is geen doel op zich. Het is belangrijk dat je op zoek gaat naar een tool die jouw feedbackcultuur ondersteunt in plaats van dat je je feedbackcultuur aanpast op je tool.

Afbeeldingen website 2019-42.png

Benieuwd hoe een tool je kan helpen aan een feedbackcultuur?

Bekijk het in onze gratis demo video!

bottom of page